Filmhelg i Stockholm den 9-10 mars

You must remember this….de glömda klassikerna

Filmhistorien har sina milstolpar. “Pansakryssaren Potemkin”, “Citizen Kane”, “Det sjunde inseglet”, “De 400 slagen” är verk alla filmälskare känner till, vare sig man sett dem eller ej.

Men så finns filmerna som inte är mycket mer än en titel – tills man kommer sig för att se dem, och upptäcker något mycket större än man väntat. För min del har på senare år sådana upptäckter allt oftare varit höjdpunkter i mitt filmtittande. De är också påminnelser om hur rik filmhistorien är.

Denna filmhelg är tänkt som en sådan påminnelse. Jag har velat vrida ljuset tillbaka till några filmer och stjärnor som jag tycker hamnat lite i skuggan, strax utanför evighetens röda matta. Och tranorna flyga är ett typiskt exempel. Den vann Guldpalmen i Cannes 1958. “Och tranorna flyga” är inte bortglömd, men den har så att säga fallit bort ur den allmänna konversationen om film. Hur många känner idag till regissören Michail Kalatozov, och kan placera honom som stjärnan i en liten sovjetisk filmvåg?

På samma sätt har få idag en bild av skådespelaren Fredric March som spelar den manliga huvudrollen i originalversionen av A Star is Born (1937). I decennier var han en av Hollywoods största och mest beundrade stjärnor. Min teori är att Humphrey Bogart, James Cagney, Spencer Tracy och några till därefter tog allt det utrymme som det kollektiva medvetandet har reserverat för manliga stjärnor av vintage-modell.

Det är också intressant att återse filmer och inse att de i skenet av senare händelser fått en ny betydelse. Alice bor inte här längre ses inte som en central Martin Scorsese-film. Men karriärmässigt var denna feministiska komedi helt avgörande för regissören till framtida klassiker som “Taxi driver” och “Maffiabröder”

Välkomna till en helg ägnad åt njutningen i att upptäcka och återupptäcka! Filmhistorien bjuder.

Mårten Blomkvist har valt filmer och blir vår ciceron under helgen. Mårten är filmkritiker i bland annat Dagens Nyheter, skribent i filmutan, och gör inslag om filmklassiker i programmet P 1 Kultur. Han har skrivit “Höggradigt jävla excentrisk – en biografi över Bo Widerberg” och avslutar nu en biografi över Roy Andersson.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email
Dela på whatsapp