lördag 5 okt 15:00
måndag 7 okt 18:00
måndag 7 okt 20:30

Queen of Katwe

Info

Titel: Queen of Katwe
Regi: Mira Nair
Produktion: USA 2016
Längd: 124 min
Rollista: Lupita Nyong´o, David Oyelowo,Martin Kabanya, Madina Nalwanga, Taryn Kyaze m. fl.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på email
Dela på whatsapp

”Queen of Katwe” är den sanna askungesagan om Phiona Mutesi, som föddes år 1996 i Kampalaslummen Katwe i Uganda. Pappan dör i aids då Phiona är tre år gammal. När hon är nio år måste hon sluta i skolan, eftersom familjen inte har råd att låta henne gå kvar. Phiona börjar sälja majs bland bilarna på gatorna för att få ihop pengar till sin mamma och syskonen. En dag följer hon med sin bror Brian till kyrkans lokal, där Robert Katende lär ut schack till barnen och ger dem lite att äta. För många är maten det viktigaste. För Phiona blir schackspelet viktigt…

Det visar sig att Phiona äger den begåvning som schackspel kräver. Hon är logisk, har gott minne, uthållighet, fantasi, kan koncentrera sig, tänker åtta drag framåt och kan dra de rätta slutsatserna av sina misstag.

Filmen ” Queen of Katwe” är regisserad av Mira Nair. Hon har tidigare gjort bland annat “Salaam Bombay”, “Monsunbröllop”, “Amelia” och “Den ovillige fundamentalisten”. Hon är född i Indien och fick sin utbildning där. Mira Nair bor dels i New York och dels i Uganda, där filmen utspelar sig.

Mest känd av skådespelarna i ”Queen of Katwe” är Lupita Nyong`o, som var med i ”12 Years a Slave” och som i dagens film spelar mamman. David Oyelowo från ”Selma” spelar Robert Katende.